Inner_banner_company

Μεγάλοι Οικισμοί (κεφάλαιο επένδυσης 10 εκ. € - 100 εκ. €)

Η κατασκευή μεγάλων οικισμών αποτελεί κορυφαία επιλογή των τελευταίων χρόνων για ισχυρούς επενδυτές με αντίστοιχα οφέλη. Οι μεγάλοι οικισμοί είναι σαν ένα παραθαλάσσιο χωριό με όλες τις ανέσεις όπως super market, καφέ, ταβέρνες, πισίνες, γήπεδα μπάσκετ, τέννις, ποδοσφαίρου, γυμναστήρια κλπ. Μεγάλο πλεονέκτημα των οικισμών αποτελεί ο συνδυασμός ελευθερίας που προσδίδει μια μονοκατοικία και ανέσεων ενός πολυτελούς συγκροτήματος.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν σε στάδιο μελέτης ή κατασκευής αρκετοί οικισμοί και όλοι έχουν διασφαλισμένη βιωσιμότητα διότι μόνο από πώληση περίπου του 50% των κατοικιών έχει αποσβεστεί το επενδυμένο κεφάλαιο.

Παραθαλάσσιες εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων μπορούν να αποκτηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο, λόγω του μεγέθους τους και της χρήσης τους και μετά από νομοθεσία που έγινε τα τελευταία χρόνια μπορούν να οικοδομηθούν, αρκεί να ανήκουν σε συγκεκριμένες ζώνες (ΠΕΡ.ΠΟ) με τουριστική αναπτυξιακή προοπτική και φυσικά πάντα ύστερα από περιβαλλοντική μελέτη. Σημαντικό όφελος της επένδυσης προέρχεται από το μεγάλο όγκο εργασιών και υλικών που απαιτούνται με αποτέλεσμα να φτάνουν οι εκπτώσεις από τα συνεργεία για τις εργασίες τους και από τους προμηθευτές για τα υλικά έως και 40% από την κανονική τους τιμή.

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα δείχνουν ξεκάθαρα το λόγο που οι μεγάλοι επενδυτές στρέφονται στην κατασκευή οικισμών απολαμβάνοντας την ασφάλεια της επένδυσης σε γη σε συνδυασμό με προεξοφλημένη υψηλή κερδοφορία από την αγορά γης και την κατασκευή.

Η εταιρεία μας είναι σε θέση να σας παρουσιάσει διαθέσιμες εκτάσεις για το σκοπό αυτό καθώς και για να ενημερώνει για την ειδική διαδικασία αδειοδότησης που απαιτείται για τέτοια έργα.

(Παρακαλούμε πιέστε την φωτογραφία για μεγέθυνση )

Οικισμός Πρέβεζας

Η εν λόγω έκταση έχει εμβαδόν 455 περίπου στρέμματα και είναι ιδιοκτησία της «κοινωνίας συνιδιοκτητών Ταρανά Κραψίτη» του Δήμου Πρέβεζας.

Προγραμματικά μεγέθη

Το προτεινόμενο έργο αφορά στη δημιουργία ενός οικισμού που θα περιλαμβάνει κατοικίες, κεντρικές και κοινωφελείς λειτουργίες για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των οικιστών και ελεύθερους χώρους για παιχνίδι, άθληση, αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες και πράσινο.

Η πολεοδομούμενη περιοχή έχει συνολικό εμβαδόν 453.174,33 τ.μ. (45,32 εκτάρια). Σύμφωνα με την προτεινόμενη πολεοδόμηση οι οικοδομήσιμοι χώροι που προορίζονται για κατοικία καταλαμβάνουν έκταση 244.800,00 τ.μ. που αντιστοιχεί σε ποσοστό 54% της συνολικής έκτασης.

Περιγραφή προτεινόμενης πολεοδομικής οργάνωσης

Οι βασικές επιλογές της πολεοδομικής πρότασης είναι:

 • Κυρίαρχη ιδέα της πολεοδομικής πρότασης είναι η διαμόρφωση ενός βασικού άξονα κίνησης πεζών που διατρέχει τον οικισμό με κατεύθυνση βορρά - νότου πάνω στον οποίο χωροθετούνται βασικοί ελεύθεροι και κοινωφελείς χώροι όπως κεντρική πλατεία, χώρος νηπιαγωγείου, δημοτικού σχολείου και βρεφονηπιακού σταθμού, χώρος καταστημάτων καθημερινών αναγκών, ήπιας αναψυχής και γραφείων διοίκησης, γήπεδα άθλησης, παιδότοποι, χώρος συγκέντρωσης κοινού για πολιτιστικές δραστηριότητες, χώροι πρασίνου. Η προσέγγιση του βασικού αυτού άξονα επιτυγχάνεται από όλους τους οικοδομήσιμους χώρους μέσω ενός δευτερεύοντος δικτύου πεζοδρόμων και διευρυμένων πεζοδρομίων που προβλέπονται σε όλη την πολεοδομούμενη έκταση.
 • Το ποσοστό της πολεοδομούμενης έκτασης που αποδίδεται σε ελεύθερους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους είναι 46%, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το ελάχιστο απαιτούμενο 40% σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις (άρθρο 24 ν. 2508/97) ΠΕΡΠΟ ν. Πρέβεζας.
 • Οι ελεύθεροι χώροι (πλατεία, αμιγείς πεζόδρομοι, χώροι πρασίνου, υπαίθριοι χώροι αθλητισμού, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναψυχής, παιδικές χαρές) καταλαμβάνουν συνολικά 116.405,16 τ.μ. ήτοι το 25,7% της πολεοδομούμενης έκτασης. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει με την εφαρμογή των σταθεροτύπων για τον υπολογισμό των αναγκών σε γη για κοινωνική υποδομή.
 • Οι οικοδομήσιμοι χώροι που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών για εκπαίδευση, πρόνοια, εμπόριο, διοίκηση, αναψυχή καταλαμβάνουν συνολικά οικοδομήσιμη έκταση 3.588,63 τ.μ. που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,8% της συνολικής έκτασης. Η διατιθέμενη γη καλύπτει την αναγκαία βάσει των σταθεροτύπων.
 • Ειδικότερα για το νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και βρεφικό σταθμό η ελάχιστη αναγκαία γη υπολογίζεται σε 1700 τ.μ. ενώ η προβλεπόμενη με την πολεοδομική μελέτη είναι 2.029,69 τ.μ.. Για τις ανάγκες καθημερινού εμπορίου, ήπιας αναψυχής (καφετέρια, εστιατόριο κ.λ.π) και γραφείων διοίκησης απαιτείται γη 1.575 τ.μ. και η προβλεπόμενη είναι 1.558,94. Τέλος για τις πολιτιστικές δραστηριότητες προβλέπεται υπαίθριος χώρος 4.968,14 τ.μ. και εκτιμάται ότι η ανάγκη σε στεγασμένο χώρο για πολιτιστικές δραστηριότητες επιπέδου οικισμού θα εξυπηρετηθεί από κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο της εκπαίδευσης ή στους χώρους της διοίκησης.
 • Το οδικό δίκτυο καταλαμβάνει γη σε ποσοστό 19,1% της πολεοδομούμενης έκτασης. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το οριζόμενο αποδεκτό από τα σταθερότυπα και αυτό οφείλεται αφενός στο σχήμα της έκτασης και στην ανάγκη πρόσβασης του αυτοκινήτου σε όλους τους οικοδομήσιμους χώρους κατοικίας και αφετέρου στο μέγεθος και τον αριθμό των Ο.Τ. που προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη την καλλίτερη δυνατή αξιοποίηση του οικοδομήσιμου χώρου με βάση την προτεινόμενη αρτιότητα οικοπέδων.
 • Οι κοινόχρηστοι χώροι για υπαίθρια στάθμευση καταλαμβάνουν έκταση 1.729,46 τ.μ. στην οποία μπορούν να σταθμεύσουν περίπου 60 επιβατικά αυτοκίνητα, για την εξυπηρέτηση στους χώρους των κεντρικών και κοινωφελών λειτουργιών.
 • Οι οικοδομήσιμοι χώροι (Ο.Τ.) που προορίζονται για κατοικία έχουν διαστάσεις που επιτρέπουν τη δημιουργία οικοπέδων με δυνατότητες ευέλικτης αρχιτεκτονικής αξιοποίησης στα πλαίσια των προτεινομένων όρων και περιορισμών δόμησης και των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού για τη διασφάλιση φυσικού ηλιασμού και αερισμού καθώς και ελεύθερης θέας. Προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας 544 οικοπέδων εμβαδού 450 τ.μ. με μέσο πρόσωπο 16μ. και μέσο βάθος 28 μ.
 • Στο οικόπεδο των 450 τ.μ. με Συντελεστή Δόμησης 0,4 μπορεί να ανεγερθεί κατοικία 180 τ.μ.

Πίνακας κατανομής χρήσεων γης

Χρήσεις γης Εμβαδόν (τ.μ.)
Οδικό δίκτυο 86.651,08
Χώροι πρασίνου 12.561,47
Πεζόδρομοι - Κ.Χ. 58.593,74
Χώροι στάθμευσης 1.729,46
Ο.Τ. (Κατοικία) 244.800,00
Αθλητικές εγκαταστάσεις 29.327,67
Παιδικές χαρές 4.531,60
Πολιτιστικά 4.968,14
Εκπαίδευση - Πρόνοια 2.029,69
Εμπόριο - Αναψυχή - Διοίκηση 1.558,94
Πλατεία 3.378,12
Αναψυχή 3.044,42
Σύνολο 453.174,33

 

Όροι και περιορισμοί δόμησης

 • Στους οικοδομήσιμους χώρους με χρήση κατοικίας ορίζεται:
 • Ελάχιστο πρόσωπο: Δεκαπέντε μέτρα (15 τ.μ.)
 • Ελάχιστο εμβαδόν: Τετρακόσια Πενήντα τ.μ. (450 τ.μ.)
 • Συντελεστής δόμησης: Τέσσερα δέκατα (0,4)
 • Μέγιστο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου: Πενήντα τοις εκατό της επιφάνειάς του (50%)
 • Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος επτά και μισό μέτρα (7,50 μ.)
 • Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου επιτρέπεται η κατασκευή στέγης μέγιστου ύψους 1,50 μ.
 • Χώρος κοινωφελών κτιρίων και ειδικών χρήσεων κτιρίων (ΚΦ01-ΕΧ01):
 • Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: Σαράντα τοις εκατό (40%) της επιφάνειάς του
 • Συντελεστής δόμησης: Τέσσερα δέκατα (0,4)
 • Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων: Δέκα (10) μέτρα

Επιπλέον των ανωτέρω επιβάλλονται οι παρακάτω μορφολογικοί περιορισμοί:

 • Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων σε υποστυλώματα
 • Υποχρεωτική πρόβλεψη μιας θέσης στάθμευσης ανά κατοικία
 • Απαγορεύεται η τοποθέτηση λυόμενων κατασκευών
 • Απαγορεύονται οι γύψινες εξωτερικές διακοσμήσεις
 • Απαγορεύεται η κατασκευή συνεχούς περιμετρικού εξώστη
 • Απαγορεύονται τα στηθαία με τζάμι σε πλαίσιο σε μπαλκόνια ή εξώστες
 • Τα κουφώματα κατασκευάζονται από ξύλο ή ανωδιωμένο αλουμίνιο σε σκούρους χρωματισμούς
 • Επιτρέπεται η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών μόνο εφόσον η συλλεκτική επιφάνεια ενσωματώνεται πλήρως στην επιφάνεια της στέγης ή του δώματος, το δε δοχείο αποθήκευσης να βρίσκεται στο εσωτερικό του κτιρίου
 • Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημίσεων και διαφημιστικών πινακίδων στους ελεύθερους χώρους, καθώς και στους πεζόδρομους. Επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση πινακίδων που πληροφορούν για τη θέση των λοιπών χώρων πλην κατοικίας και αφορούν τις δραστηριότητες του οικισμού
 • Οι πινακίδες αναγράφονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα. Σε περίπτωση που απαιτείται ξενόγλωσση πινακίδα αυτή τοποθετείται κάτωθεν της ελληνικής με μικρότερα στοιχεία

Κωνσταντίνος Τασηνίκος
Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πολυτεχνείου Μιλάνου

footer_complexes.jpg